AjurvedaAjurveda je drevna indijska medicina koja, vekovima unazad, ljudima omogućava da na prirodan i jednostavan način teže savršenom zdravlju. U prevodu, ajurveda znači “nauka o životu”, “životna mudrost” ili “nauka o dugovečnosti” i ona to zaista i jeste, jer znanje na čijim se temeljima zasniva, od trenutka kada počnemo da ga primenjujemo, oplemenjuje sve aspekte našeg života.

Srž ajurvedskog pregleda predstavlja pulsna dijagnostika koja lekaru omogućava da dobije informacije o konstituciji pacijenta, o urođenim kapacitetima i slabim tačkama u njegovoj fiziologiji, kao i o neravnotežama nastalim usled pogrešnih životnih navika. Na osnovu ovih podataka lekar kreira preventivni tretman koji doprinosi unapređenju imunog sistema ili preporučuje terapiju koja pokreće samoisceljujuće mehanizme u organizmu pacijenta i otklanja postojeće simptome i neravnoteže.
 
Cilj ajurvede se ne ogleda u borbi protiv bolesti, već u podizanju svih naših odbrambenih snaga do nivoa koji omogućava da ostanemo imuni na različite štetne agense prisutne u okruženju. Dakle, tokom ajurvedskog pregleda dijagnostikuje se i tretira sam uzrok zdravstvenih problema.
 
Zahvaljujući tome što su prirodne i jednostavne, ajurvedske preporuke se veoma lako prilagođavaju postojećim dnevnim obavezama.
Ishrana je značajan segment ajurvedske medicine. Preporučuje se organska laktovegetarijanska ishrana, prilagođena podneblju u kom pacijent živi. Potrebno je imati 3 obroka dnevno i ne uzimati hranu između njih. Važno je da se ručak pojede kao glavni obrok u periodu od 12 do 14h, odnosno kad je sunce u zenitu i vatra varenja najintenzivnija, a da doručak i večera budu laganiji. Ajurvedski lekari, na osnovu informacija dobijenih pregledom pulsa, pacijentima preporučuju namirnice korisne za njihovo zdravlje i precizno navode šta je potrebno isključiti iz ishrane, kako bi se zdravlje očuvalo i unapredilo.
 
S obzirom da hrana nisu samo različite namirnice koje jedemo, već i sve ono što primamo putem naših čula, važno je da gledamo lepe prizore, udišemo prijatne mirise, slušamo muziku koja harmonizujuće deluje na našu fiziologiju, odnosno da biramo za sebe samo ono što hraneći čula oplemenjuje našu dušu.
 
U Ajurvedi je dnevna rutina izuzetno značajna i predstavlja besplatnu i dugoročnu investiciju u zdravlje. Idealno vreme za buđenje je oko 6h, a za odlazak na spavanje u 22h (najkasnije u 23h). Deo ajurvedske rutine, nakon buđenja i lične higijene, su i vežbe joge koje pomažu da se bolje pripremimo za dinamičan dan i profesionalne izazove.
 
Snažan efekat ovog prirodnog sistema za unapređenje zdravlja je jačanje imuniteta, što je posebno u vremenu pandemije prepoznala i istakla Svetska zdravstvena organizacija.
 
Ajurvedski saveti pomažu da osnažimo svoje kapacitete, da naši talenti bolje i brže dođu do izražaja, a da slabosti ne prerastu u problem. Doprinose da znatno mirnije i sa više mudrosti prihvatamo životne izazove i iskušenja. I kada imamo razloga za zameranje, ljutnju, patnju, tugu, važno je da te emocije ne zadržavamo u sebi, da se odvajamo od negativnih i bolnih iskustava iz prošlosti i da oprašatamo onima koji su nas povredili. To će omogućiti da bez očekivanja, svesno, mirno i bezazleno budemo prisutni u svakom trenutku koji živimo, da damo svetu najdivniji božanski deo sebe, a sebi priliku da isto primimo od drugih.
Usklađujući svakodnevne aktivnosti sa prirodom i njenim ciklusima, značajno unapređujemo i poboljšavamo ne samo svoje zdravlje, već i svoj celokupni život. Zahvaljujući tome, naš imunitet postaje bolji, a mi lepši, zdraviji i uspešniji u svemu što radimo.
 
Docent dr Gordana Marković Petrović
Međunarodni predavač Mahariši Ajurvede
Član Republičke stručne komisije za komplementarnu medicinu