REZOLUCIJE - ODLUKE ZA  2017. GODINU

od Autora Sistema “Joga u Svakodnevnom životu”

Višvaguruđi Svami Mahešvarananda, Strilki ašram, Češka Republika  31. 12. 2016.

Naša odluka je da svi podržimo i da se molimo  za sve religijske i političke lidere širom sveta, za njihovo dobro zdravlje, mentalno i duhovno dobrostanje, zaštitu i uspeh u njihovim naporima i dobar rad za mir, harmoniju i razumevanje u našem svetu.

 

SVAKI DAN JE POČETAK NOVE GODINE

Mahaprabhuđi je rekao u svom Zlatnom učenju: “Prošlost je prošlost. Sadašnjost je ovde. Budućnost još nije tu. Vaša budućnost će biti onakva kakva vam je sadašnjost. Zato vodite računa.”

Uradite nešto dobro za budućnost.  Ali pošto ne znate budućnost, sada radite za nju, radite za budućnost u sadašnjosti. Svaki dan je “Nova godina”. Svakog jutra počinje Nova godina i vreme je da pomislimo: Ja sam čovek. Šta za mene znači biti čovek? Koji me kvaliteti čine čovekom?

SAMO POLAKO

Ne žurite. Tri puta razmislite pre nego što nešto uradite. I upitajte se da li ste skromni i dobri dok nešto radite , ili to radite iz sebičnosti, ponosa ili ambicije. Da li će to škoditi drugima? Dobro razmislite i budite svesni! Uvek zapitajte sebe kako možete pomoći drugima. To je poruka za Novu godinu.

ZAŠTITITE OKOLINU

Dajte sankalpu (obećanje) da ćete smanjiti zagađenost i otpad. Jednostavan primer: Svi koristimo jako mnogo plastike i papira da upakujemo poklone za Božić ili rođendan. Pakovanje poklona je skupo, za to treba puno drveta a sadrži i puno hemije i plastike; uz to nema puno koristi – jer mi odmah otvorimo poklon,  a papir pocepamo i bacimo. Ako bi sledili samo ovu jednu tačku, bolje bismo zaštitili okolinu. Ovo činimo za drveće, šume, vode. Biti čovek znači biti zaštitnik, a ne neko ko uništava!

MOLITE SE

U svakodnevnim molitvama, deo svoje molitve treba da ponudimo ljudima i životinjama koji pate. Molimo se da im Bog pomogne. Molitva je veoma moćna. Ogromna je moć u  ljudskoj svesti. Vođena energijom našeg srca, sigurno će ta pozitivna energija stići do siromašnih i onih koji pate.

MISLITE POZITIVNO

Samo će pozitivne misli voditi do pozitivnih plodova i rezultata. Toga uvek budite svesni! Harmonija, mir, razumevanje, praštanje, dobrota, milosrđe, samilost – to je ono što nam treba. Pozitivne misli, pozitivne izjave, reči, mašta, imaće sigurno zdrav uticaj na naše telo, um i svest. Negativno ponašanje šteti drugima i nama samima. Izbor je vaš. Mislite pozitivno!

OPROSTITE

Pozitivne misli podrazumevaju i praštanje. Isus je rekao: “Oprostite čak i neprijatelju”. Ponekad  nije lako oprostiti. Vi možda oprostite, ali ne zaboravite. Onog dana kada budete mogli da oprostite ali i zaboravite, već ste na listi svetaca!

NE BUDITE LJUBOMORNI, LJUTI, POHLEPNI…

Nemojte biti ljubomorni jedni na druge. Na hindiju mi kažemo đalan, što znači goreti u vatri. Pohlepa, ljubomora, ljutnja, surovost i dr. spaljuju naše dobre kvalitete i dobru energiju. Te osobine “uspavajte” a probudite pozitivne kvalitete. Svoje unutrašnje sopstvo uvek treba da vodimo pozitivnim mislima.

PROBUDITE SE

U jednom bađanu, Holi Guruđi je rekao: “Probudite se! O braćo, probudite se! Ne spavajte u snu neznanja.” Nemojte da živite nesvesno, inače ćete da umrete kao pauk zaglavljen u svojoj mreži. Kroz svetovne želje i pohlepu, mi pletemo lepljivu mrežu vezanosti. Oslobodite se materijalnih vezanosti i krenite duhovnim putem.

ČINITE DOBRO

Hajde da donesemo sankalpu da ćemo u svetu činiti samo dobre stvari. Odluku da ćemo prestati da jedemo meso, konzumiramo droge i alkohol kako bi naš život postao zdrav, srećan i uravnotežen, a mi mogli da postignemo svoj cilj – postali jedno sa svojom atmom, svojim istinskim Sopstvom.

BLAGOSLOV

U ime Om Sri Alakpuriđi Sida Pit Parampare blagoslovim vas i želim vam srećnu, zdravu, harmoničnu, mirnu i uspešnu godinu.

 

OM ŠANTI ŠANTI ŠANTI /MIR MIR MIR/

 

  Vaš,

Višvaguruđi Mahešvarananda