Ako dan započnemo sa vežbanjem joge radni dan nam je sasvim drugačiji jer joga blagotvorno deluje na telo, um i celo biće, a efekti su bolje fizičko zdravlje, staloženost, smirenost uma, opuštenost i osećaj unutrašnje slobode i mira.

Od četvrtka 4. maja počinje JUTARNJI KURS JOGE, u terminu ponedeljkom i četvrtkom od 6.45 - 8.15h. Instruktor kursa je Denimir Drašković. Prvi čas je besplatan.
 
Adresa je Bul. Slobodana Jovanovića 4a (poslovna zgrada Graditelj).

Više informacija i prijava: 

telefon 0600108128 ili e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

U sistemu "Joga u svakodnevnom životu" vežbanje sadrži              asane u prirodi hr

  • fizičke vežbe - ASANE
  • tehnike disanja PRANAJAME
  • tehnike opuštanja
  • tehnike čišćenja i buđenja organizma
  • tehnike meditacije - "MEDITACIJA SAMOANALIZE" 

Asane - fizičke vežbe, položaji, utiču na mišiće, zglobove, disanje, krvotok, nervni i limfni sistem, na sve organe i žlezde, kao i na um, psihu i čakre (energetske centre). One su psihosomatske vežbe koje jačaju i usklađuju delovanje celog nervnog sistema stabilizujući psihičko stanje vežbača. 

Prilikom izvođenja asana, disanje ima izuzetno značajnu ulogu. Kada su dah i pokret povezani, vežbanje postaje skladno, disanje se samo po sebi produbljuje, a krvotok i razmena materija (metabolizam) pospešuju. Odgovarajućim načinom disanja, bitno se može poboljšati opuštenost mišića, tako što se usresredimo na delove tela koji su napeti i što ih sa svakim izdahom opuštamo.

Na početku i na kraju svakog vežbanja uključena je i faza opuštanja jer uvežbavajući sposobnost opuštanja produbljujemo osećaj za vlastito telo. Fizička i mentalna opuštenost su preduslov za pravilno vežbanje joge – jedino na taj način dejstvo asana dolazi do punog izražaja.

Joga nam pokazuje kako različitim tehnikama disanja (pranajame) možemo uticati na telo i um. Naše uobičajeno disanje je, na žalost, često daleko od pravilnog i prirodnog, ali ga možemo ponovo uspstaviti vežbajući potpuno joga disanje.

Sve vežbe joge, pa tako i disanje, treba izvoditi polako, bez napetosti i želje za isticanjem ili nadmetanjem.

Sistem „Joga u svakodnevnom životu“ nas postpuno vodi ne samo kroz vežbe asana i pranajama, nego i kroz vežbe koncentracije i meditacije. Veoma značajan deo sistema je „MEDITACIJA SAMOANALIZE“ (Self-Inquiry Meditation) , čije nam tehnike pomažu da upoznamo sebe i da ovladamo sobom.

 U „Meditaciji samoanalize“ prvo vežbamo opuštanje tela i smirenje uma, a potom poboljšavamo koncentraciju i vizualizaciju. Nakon toga, pažnju usmeravamo na sadržaje svesti, na svoje osobine, predstave i način razmišljanja.

Vežbanjem joge postižemo staloženost, smirenost uma, opuštenost i osećaj unutarnje slobode i mira.

Polje uljane repice

 

Mesečna članarina za  ovaj kursa  iznosi 1800 din za penzionere, studente i za više članova istog domaćinstva (po članu), a 2300 din za ostale.