Ibero 2 1200

Ove sedmice se odvija prva istorijska poseta Višvaguru Paramhans Svami Mahešvaranande Kubi, gde mu je ukazana topla dobrodošlica.

Već dvadesetu godinu, raste vežbanje i podučavanje Joge u svakodnevnom životu (YIDL) na Kubi, zahvaljujući neumornim naporima Višvaguruđijeve učenice, Sadvi Jamune.

Ministarstvo kulture Kube, kulturni centar u Olginu pod imenom Casa de Iberoamerica i Univerzitet u Olginu uputili su zvanični poziv Višvaguruđiju da poseti Kubu i Olgin kako bi se omogućilo upoznavanje sa naukom YIDL-a.

U protekloj deceniji YIDL se proširio na brojne društvene i ekonomske sektore na Kubi, a posebno obrazovne ustanove. Po tom sistemu vežbaju ljudi svih starosnih doba, uključujući i decu, studente viših škola i fakulteta, te ljude u godinama. Vežbači prihvataju i praksu YIDL-a u zaštiti životne sredine i sadnji drveća tog podneblja. Međutim, svi oni su sada po prvi put dobili priliku da direktno dožive ljubav i mudrost autora i učitelja YIDL-a.

Odmah po dolasku na aerodrom u Havanu, Višvaguruđija su dočekali predstavnici Ministarstva kulture protokolom koji priliči ovako uvaženom posetiocu.

Posle puta u Olgin u društvu YIDL instruktora i organizatora iz Evrope, njega je ponovo toplo pozdravila velika grupa YIDL vežbača.

Sledećeg dana, na ceremoniji dobrodošlice, Višvaguruđi i publika, slušali su tradicionalnu kubansku muziku, prezentaciju kulturne istorije i poemu koju je napisao jedan kubanski vežbač. Višvaguruđi je ohrabrio publiku da nauči o dobrobiti joge. Naglasio je korist joge za zdravlje, ravnotežu, koncentraciju i unutrašnji mir. Rekao je da je YIDL jedinstvo tela, uma i duše.

Višvaguruđi na Kubi 4 Višvaguruđi na Kubi 3 Višvaguruđi na Kubi 5

Takođe je istakao da se divi Kubancima na njihovoj savršenoj disciplini u vežbanju YIDL-a.

Višvaguruđi je ukazao i na neumoran rad indijskog Premijera, gospodina Narendra Modija, koji je rezultirao deklaracijom o Međunarodnom danu joge 21. juna pri Ujedinjenim Nacijama.

Narednog dana programu su prisustvovali predstavnici Kubanske državne vlade i pokrajine Olgin. Tokom programa, dekan, fakultet i studenti Univerziteta u Olginu ukazali su dirljive počasti Višvaguruđiju, izražavajući svoje poštovanje zbog njegovog prisustva i prema sistemu joge koji je unapredio toliki broj života. Nekoliko studenata, a poneki i sa suzama u očima, opisali su na koji način im je YIDL pomogao da prevaziđu prepreke tokom studiranja, u zdravlju, u njihovim porodicama i zahvalili učitelju što je svoje učenje doneo na Kubu.

Predstavnici univerziteta dodelili su mu priznanje za uticaj YIDL-a na svetskom nivou kroz humanitarne aktivnosti, aktivnosti za očuvanje životne sredine i svetskog mira. Nakon uručenja ove nagrade, Višvaguruđi je na konferenciji za štampu održanoj sa kubanskim novinarima odgovarao na pitanja o aktivnostima YIDL-a u svetu, kao i o jednostavnosti i naučnim temeljima sistema.

Tokom preostalog dela posete, nastaviće se kulturne razmene sa uvodom u drevnu Hindu tradiciju i kulturu. Publika će takođe biti pozvana da učestvuje u vežbama Joge u svakodnevnom životu. Kandidati koji su se pripremali za YIDL instruktore dobiće priliku da polažu ispit za joga instruktore.