U petak, 21.februara u novosadskom centru “Joga u svakodnevnom životu” smo tradicionalno održali satsang povodom Mahašivaratri.
 
Mahašivaratri znači velika Šivina noć, praznik posvećen Šivi, zaštitniku joge, oličenju svesti i samorealizacije.
 
Slavi se po mesečevom kalendaru 14. dana tamne polovine meseca Falgun (februar - mart).
 
Šiva je uzvišeni, najviši princip, sveprisutna, večna Kosmička Svesnost i Svetlost života koja je prisutna u svakom živom biću.
Ceremonija i slavlje se odvijaju u noći sa 14. na 15.
 
Veruje se da je to noć kada je Šiva izveo Tandavu – ples primarne kreacije, održavanja i uništenja. U Linga Purani stoji da je to dan kada se Šiva manifestovao u obliku Lingama.
 
Šiva Lingam je simbol božanske i univerzalne svesnosti i praveći puđu (ceremoniju) Šiva Lingamu mi odajemo poštovanje čitavom Univerzumu i njegovom Tvorcu.
 
Dan Mahašivaratrija se po tradiciji provodi u strogom postu, meditaciji i molitvi. Noć se provodi u bdenju u hramovima i ašramima uz pevanje mantri, bađana (duhovnih pesama), meditaciju i abišeku koja se izvodi svaka 3 sata.
 
Abišeka je puđa - ceremonija koja se izvodi sa nektarom koji se sastoji od mleka, jogurta, meda, šećera, vode i gija (pročišćen puter). Mleko predstavlja blagoslov čistoće i svetosti, jogurt je za blagostanje, med je za slatki govor, šećer za sreću, voda za čistoću i gi za pobedu. Tokom abišeke se peva „Om nama Šivaja“ ili „Maha mritjunđaja” mantra (mantra besmrtnosti).
 
Mahašivaratri
Puđa 1

Lingam

 

Abišek 1

 

Šiva Nataradž