VodopadPrana je snaga, energija i vitalnost života koja ispunjava ceo Univerzum. Ona je osnovni element života i svesti. Sve je prožeto Pranom. Svakim dahom apsorbujemo ne samo kiseonik, već i Pranu. Pranajama je svesna kontrola i upravljanje Pranom preko daha.

Svesno usmeravanje Prane u telu povećava vitalnosti, fizičku detoksikaciju i jača imunitet i dovodi do unutrašnjeg mira, opuštenosti i mentalne jasnoće.
 
Prana je jedinstvena karika koja povezuje materiju, svest i duh i tako omogućuje život na materijalnom nivou. Ona reguliše sve naše telesne funkcije, kao što su disanje, snabdevanje kiseonikom, unos hrane i izlučivanje toksina. Poput transformatora telo prima energiju Prane a zatim je raspoređuje, koristi i ponovo odašilje. Ako neka osoba ili prostorija zrače zdravo i skladno, kažemo da imaju dobru Pranu. Kada dođe do poremećaja ili blokade protoka Prane, nastaje bolest. Razvijajući sposobnost akumuliranja i kontrolisanja Prane, možemo ostvratiti fizičko i psihičko zdravlje. Ako dovoljno dugo i dosledno vežbamo, iskusićemo i proširenje svesti.
 
Sistem „Joga u svakodnevnom životu“ nam pokazuje kako različitim tehnikama disanja – pranajame, možemo uticati na telo i um. Naše uobičajeno disanje je, na žalost, često daleko od pravilnog i prirodnog, ali ga možemo ponovo uspostaviti vežbajući potpuno joga disanje.
 
Uputstva o tehnici i praktičnom izvođenju potpunog joga disanja smo objasnili u prethodnoj objavi.
 
Praktična primena osnovne tehnike pranajame
 
Položaj:  sedeći,  „turski sed“ - ugodan sed (sukasana)
 
Trajanje: 20 udaha i izdaha (može se ponoviti više ciklusa, kao i više puta tokom dana)
 
Ako vam sedenje u turskom sedu (sukasani) nije udobno i bezbolno, vežbajte potpuno joga disanje sedeći na stolici. Po potrebi, da bi telo bilo opuštenije, možete sesti na nešto viši jastuk.
 
Sednemo u turski sed, gornji deo tela je ravan i uspravan, glava, vrat i leđa su u jednoj ravni, opustimo ramena i trbušni zid,  šake su oslonjene na kolena, oči su zatvorene.  Usmerimo svoju pažnju na prirodan dah. Nakon jedne do dve minute produbimo disanje i polako prelazimo na potpuno joga disanje. Disanje postaje  jedan neprekidni talas, koji se pri udahu podiže odozdo nagore a pri izdahu spušta odozgo nadole. Pri udahu trbuh se ispupči a grudni koš širi, dok se pri izdahu vraćaju u početni položaj. Tokom vežbanja telo ostaje nepomično. Sukasana 6
 
Sve vežbe u jogi, uključujući i vežbe disanja, trebale bi se vežbati polako i opušteno. Disanje bi trebalo biti tiho i kroz nos (jer se vazduh filtrira, vlaži i zagreva unutar nosa). Tokom određenog vremena i uz praksu, dah će se postupno usporiti i produžiti. Samo pravilnim disanjem može se postići potpuni efekat joga vežbi.
 
Efekti pranajame    
                                                                              
Na fizičko telo
  • održava telesno zdravlje 
  • pročišćava krv
  • povećava apsorpciju kiseonika
  • jača pluća i srce
  • normalizuje krvni pritisak
  • stabilizuje i usklađuje rad nervnog sistema
  • ubrzava proces lečenja i ozdravljenja
  • povećava otpornost protiv infekcija
 Na psihu:       
  • odstranjuje stres, nervozu i potištenost
  • umiruje misli i osećanja
  • donosi unutarnju ravnotežu
  • uklanja energetske blokade
 Na duh:       
  • produbljuje meditaciju
  • pročišćava i budi čakre (energetske centre)
  • proširuje svest
Nakon što se savlada potpuno joga disanje, počinju se vežbati klasične tehnike pranajame kao što su: nadi sodan, bastrika, kapalbati, uđaji, bramari i druge. Tehnike pranajame po sistemu „Joga u svakodnevnom životu“ se uvežbavaju na našim joga časovima uz vođstvo iskusnih instruktora.
 
Izvori:

1. Sistem "Joga u svakodnevnom životu" - Sklad tela, uma i duše, Paramhans Svami Mahešvarananda

2. "Skrivene snage u čovjeku - čakre i kundalini" - Paramhans Svami Mahešvarananda

Linkovi: 

1. https://www.chakras.net/

2. https://www.yogaindailylife.org/system/en/

3. https://www.jogausvakodnevnomzivotu.com/prodavnica