Logo
 
Poruka Sri Madavanandinog Svetskog Mirovnog saveta, 2. oktobra 2023.
 
Nenasilje kao prilika da se ponovo povrati ljudskost
 
Na dan kada celi svet obeležava rođendan Mahatme Gandija, koji se obeležava kao Međunarodni Dan Nenasilja, čovečanstvo bi trebalo povratiti ono što mu najviše nedostaje – ljudskost samu. Nije samo ratno nasilje ono o čemu moramo razmišljati i zaustaviti ga, ili nemiri između različitih grupa, sa ili bez nepotrebnog oružja i nasilja.
 
To je svaki naš potez da nadvladamo nekoga, svaka gruba reč koju nekome uputimo, nažalost prečesto prema najnemoćnijima – ženama i deci. To je i naše nepotrebno i zločinačko mučenje i ubijanje nedužnih životinja. I to je naše neprihvatljivo iskorištavanje Majke Zemlje – naše okoline i prirode.
 
Kako možemo povratiti ljudskost? Šta je to što nas može probuditi?
 
Poruka drevne Joga mudrosti je jednostavna: svaki odgovor leži u nama. Samo ga moramo tražiti, moramo na trenutak zastati, svesno udahnuti i opustiti se. Tada će svi odgovori izroniti iz našeg srca, gde ih nesvesno blokiramo nepotrebnim svakodnevnim problemima. Na to nas više od 50 godina podseća Paramhans Svami Mahešvarananda, autor Sistema “Joga u svakodnevnom životu”, citirajući besmrtne reči Gandija i Martina Lutera Kinga: „Mir nije cilj. Mir je put!"
Višvaguruđi ispred UN
 

YIDL tim za odnose s javnošću: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Za dalje informacije posetite: www.yogaindailylife.org