Opuštanje i joga nidra

relaxation

OPUŠTANJE

U današnje vreme mnogi od nas pate od stresa, nervoze, psihičke neravnoteže i jedva da smo u stanju da se zaista opustimo. Retko ko je svestan činjenice da naše fizičko i psihičko zdravlje zavise od sposobnosti da se opustimo i da tako uklonimo napetost tela i uma. U čežnji za mirom prvo pokušavamo da ga nađemo trudeći se da ne radimo ništa ili pak trčimo, vozimo bicikl, čitamo, gledamo televiziju, pijemo, pušimo, uzimamo lekove za smirenje... Međutim, ovakve aktivnosti samo površno skreću naše misli i ne donose pravu duboku opuštenost. Na taj način postajemo zavisni od spoljnjih pomagala koja su nam neophodna da bi smo se opustili i zaspali. Ona nam pomažu samo delimično i često čine više loše nego dobro.

Da bi vežbe joge bile potpuno delotvorne, potrebno je naučiti kako se pre i između pojedinih vežbi pravilno opustiti. Stoga ćemo na kursevima joge naučiti nekoliko položaja i tehnika opuštanja. One služe postizanju telesne i mentalne opuštenosti – neke od njih opuštaju celo telo, dok su druge usmerene samo na njegove pojedine delove. S vremenom ćete i sami moći oceniti koji vam je položaj za opuštanje najprimereniji nakon pojedinih vežbi.


JOGA NIDRA

yoga nidra relaxJoga nidra je veoma efikasna tehnika dubokog opuštanja. Joga nidra znači „spavanje jogija“, međutim, to nije običan san, nego vežba opuštanja kao u dubokom snu, ali sa potpuno budnom svešću. Tokom joga nidre nalazimo se na podsvesnom nivou gde možemo dodirnuti energetski veoma moćan deo sopstva i čuti zvuk duše. Štogod da poželimo na ovom nivou svesti ostvariće se. Vežbanjem joga nidre sa sankalpom (željom, odlukom) možemo prevazići svoje slabosti, loše osobine i navike, kao i duboko skrivene psihičke probleme. Deca koja imaju problema sa učenjem, koncentracijom i pamćenjem, joga nidrom mogu postići bolji uspeh u školi. Ova nam tehnika takođe pomaže da prevaziđemo one probleme ćiji su koreni u podsvesti ali čiji efekti dosežu naš svesni nivo: nekontrolisan bes, depresiju, komplekse ili strahove. Joga nidra deluje psihoterapeutski, donosi unutrašnju ispunjenost, samopouzdanje i snagu da se nosimo sa životom. Ona ima i veliki duhovni značaj, jer svojim najvišim nivoima vodi u samadi, najvišu svest, koja je krajnji cilj joge.