devpuriji

Šri Devpuriđi, Šri Alakhpuriđijev učenik, utelovljenje je božanske snage i milosti. Živeo je i podučavao u krugu Sikhar, Radžastan (severozapadna Indija), od sredine 19. veka do 1944. godine, kada je napustio telo.

Šri Devpuriđijevi posvećenici još neguju živo sećanje na njegovo duhovno učenje i čudesna dela. Bio je prijatelj i učitelj i ljudima i životinjama podjednako.

Mesto na kojem je njegov ašram, Kailash u Radžastanu, nosi isto ime kao planina Kailash na Himalajima (Tibet) koja je posvećena gospodu Šivi. Sri Devpurijijeve moći su beskrajne.

SRĪ DEVPURĪJĪ se smatra inkarnacijom Šive. Šiva je oslobodilac, uništitelj zla i pokvarenosti. On utelovljuje svetlost svesti i plamen pročišćenja. Ljudi duguju gospodu Šivi nauku joge; on je ovu nauku otkrio Božanskoj Majci, Parvati, i na taj je način pokazao čitavom svetu kao dar. 

Srī Devpurījī je održao brojne veličanstvene Satsange u svom ašramu u Kailashu (Radžastan) - ne samo za ljude, već i za životinje. Zmije, škorpioni, psi i ptice su ga uvek opkoljavali. Mogao je da razgovara sa njima jer je govorio i razumeo univerzalni jezik, i sve su životinje pažljivo slušale njegove reči. 

Zna se za mnoga čuda vezana za njega. Jedan pandit iz Kailasha, koji je posetio ašram sa svojim ocem i četrnaestogodišnjim sinom, bio je svedok zadivljujućem čudu:

“Srī Devpurījī je bio ranjen u desnu potkolenicu. Stanje rane se neprestano pogoršavalo, dok na kraju nije počela da se gnoji. Cela noga je bila pod jakom upalom i otečena, pa je moj otac zamolio Srī Devpurījīja da dozvoli doktoru da ga leči.

Srī Devpurījī, međutim, nije patio zbog stanja svoje noge i samo je odgovorio: 'Ako te toliko uznemirava, odseći ću je.' Istog časa je zgrabio mač, prineo ga rani i jednim dubokim zasekom uklonio sve meso sa lista, tako da se videla gola kost. Onda je razvio svoj turban, povezao otvorenu ranu i sa smeškom upitao mog oca: 'Da li ti ovo više prija?'

Moj otac i ja smo gledali šta radi bez reči. Malo kasnije smo se pozdravili, još uvek bez reči od zaprepašćenja i šoka. Sledećeg smo dana opet posetili Srī Devpurījīja da se raspitamo kako je, i on nam je pokazao nogu koja je savršeno zarasla. Nije se mogao videti ni trag bilo kakve povrede ili ožiljka!"